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UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION F

QFFICE OF THE ASSISTANT SECRETARY
FOR SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE SERVICES

JAN | 8 Ic89

Dear {NBERNESG :

The Office for Civil Rights of the U.S. Department of Education
(OCR), Region X, has referred your letter of June 30, 1988 to
this office, the O0ffice of Special Education and Rehabilitative
Services (OSERS), for reply.

Your letter raises several questions regarding the requirements
of Part B of the Education of the Handicapped Act (EHA-B) and the
Family Educational Rights and Privacy Act of 1974 (FERPA)
(copies enclosed). The regulations referenced in your inquiry,
from Title 45 of the Code of Federal Regulations (CFR), have been
recodified at Title 34 CFR. Therefore, the regulations cited in
the responses that follow are from Title 34 CFR.

Regarding the regulations on destruction of information at

34 CFR §300.573 your letter asks us to clarify whether:

"... the parents must just be informed about the
destruction or must the agency have their permission
to destroy records such as L.D. identification testing.
Can the school routinely destroy records at their
discretion? (i.e., between Elementary School and
Junior High school.)"”

Under 34 CPFR §300.573, public agencies ([including local school
districts) are required to inform parents of children with
handicaps when personally identifiable information in education
records "is no longer needed to provide educational services to
the child.” At the parent's request, the public agency must
destroy the information. 34 CPR §300.573(b). Thus, these
regulations. do not authorize parents to request destruction of
the education records of their children when those records are
still needed for educational purposes.

When the public agency inforas the parents that the records are
no longer needed for educational purposes, and the parents do not
opt to request destruction, the public agency may destroy the
child's education records, since it has determined that the
records are no longer needed for educational purposes. Neither
the EHA-B nor the FERPA regulations require educational agencies
to provide any further notice to parents prior to the destruction
of records. However, the records may be needed by the parent or
the child at some time in the future in connection with
applications for social security or other benefit prograas.
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Comment to 34 CFR §300.573. Therefore, when the parent is
informed that the records are no longer needed, he/she may wish
to exercise the right to inspect and review the records and
request retention of desired portions. While a request to
inspect and review the records is pending, the public agency may
not destroy the records. 34 CFR §99.10(e).

In your second question, your letter asks whether the regulation
at 34 CFR §300.562 requires school districts to provide parents,
upon request, copies of "parent requested tests for L.D., i.e.,
Slingerland, ITPA, and Kauffman-ABC, etc." We understand from
your letter that you have been advised by officials of both the
sackson County Elementary School District and the Oregon State
Department of Education that "the school does not have to give
the parents copies of the actual tests, only the scores."

Our response is based on the EHA-B confidentiality requirements
at 34 CFR §§300.560-300.576 and FERPA at 34 CFR Part 99. Both
EHA-B and FERPA contain provisions giving parents the right to
inspect and review the education records of their children. See
34 CFR §300.562(a); 34 CFR §99.10(a). FERFA defines "education
records" as "records [including documents, files, or other
recorded information] that are directly related to a student:
-. and maintained by an educational agency or institution."

34 CFR §99.3.

Clearly, the test answer sheets in this situation would be
"education records" that you have the right to inspect and
review. If there is a separate sheet of questions, which is not
incorporated into your child's test answers, you may see this
document, even though it is not "directly related” to your child.
Because both EHA-B and FERPA require school districts to respond
to "reasonable requests for explanations and interpretations of

the records," a parent could request that the school district
provide an explanation of the test results.
34 CFR 6§300.562(b)(1): 34 CFR §99.10(c). In many cases,

providing a parent access to the test instrument would be the
only way to provide an explanation and interpretation of the
child's test results. In addition, the school district would be
required to respond to the request for access "within a
reasonable period of time, but in no case more than 45 days
after it has received the request.” 34 CPR §99.10(b):;

34 CFR §300.562(a).1/

1/ Under EHA-B, each participating agency "shall comply with a
regquest without unnecessary delay and before any meeting
regarding an individualized education program or hearing relating
to the identification, evaluation, or placement of the child, and
in no case more than 45 days after the request has been msade."”
34 CFR §300.5682(a).
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In your letter, you also state that "any record the parent has a

right to see, they have the right to have a copy." EKA-B and
FERPA afford parents the right to have copies of education
records under limited circumstances. Under EHA-B and FERPA,

parents have the right to request copies of education records "if
failure to provide those copies would effectively prevent the
parent from exercising the right to inspect and review the
records." 34 CFR §300.562(b)(2); 34 CFR §99.10(4). These
regulations do not define "effectively prevent;" however,
officials of the U.S. Department of Education have interpreted
these regulations to mean that a parent shall receive copies of
the records when he or she lives too far from the school district
to see the records in person. Thus, parents who have inspected
and reviewed the education records of their child in persen do
not have the right to a copy of those records.

Your letter raises two additional questions regarding procedures
for evaluating children with learning disabilities. 1In Question
3, your letter asks:

n. .. Can a determination of Learning Disability be
denied on the basis that the child is not 6 months,
1 year or 2 years behind grade level or any specific
amount behind. Or, could a 130 IQ working at age
level only theoretically be determined L.D.?"

The regulations for evaluating children with learning
disabilities are found at 34 CFR §§300.530-300.534 and 34 CFR
§300.540-300.543, respectively. The Bureau of Education for the
Handicapped, the predecessor to the Office of Special Education
Programs (OSEP), responded by letter of January 10, 1880, to an
inquiry from Susan E. O'Grady, Esq. which raises concerns similar
to those in your inquiry. See 2 Education for the Handicapped
Law Report at Pages 211:158-160, (copy enclosed). This letter is
entirely consistent with OSEP's current policy on procedures for
evaluating children with jearning disabilities. Particularly
relevant to your inquiry is the response toO Question 3,
regarding the relationship of intelligence to a determination of
learning disability. For more information on Oregon's criteria
for deteramining the existence of learning disabilities, you may

wish to write to:

Elam Lantz, Jr., Executive Director
Oregon Advocacy Center

625 Board of Trade Building

310 Southwest 4th Avenue, Suite 628
Portland, Oregon 97204-2309
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Finally, your letter asks: "Is there any place outside of Oregon
where the existing test scores could be sent for analysis with an
eye toward Independent Identification? If there is, how would we
contact them?"

Under EHA-B, the parent has the right to initiate an independent
educational evaluation at public expense if the parent disagrees
with the evaluation conducted by the public agency. 34 CFR
§300.503. The parent also has the option of initiating an
independent educational evaluation at private expense, the
results of which must be considered by the public agency in any
decision regarding the child's special education program. 34 CFR
§300.503(c)(1). Such an evaluation, whether at public or private
expense, must be "conducted by a qualified examiner who is not
employed by a public agency responsible for the education of the
child in question." 34 CFR §300.503(a)(3)(i).

The right to an independent educational evaluation at public
expense is not automatic, since a public agency may request a
hearing to challenge the parent's request for reimbursement for
such an evaluation. If the final decision is that the public
agency's evaluation is appropriate, the parent is not entitled to
reimbursement. 34 CFR §300.503(b).

For more information about sources outside of Oregon that could
analyze your child's test scores, you may inquire of the Oregon
Advocacy Center at the address provided above.

We appreciate your bringing these matters to our attention. It
we may provide further assistance, please let me know.

Sincerely,
Madeleine Will

Assistant Secretary

Enclosures



June 3Q, 1983

Region X - Dept. Health, Education And Welfare

Arcade Plaza Butlding HS 308 ﬁ
1321 Second Avenue %?
Seattle, Wasnington S8101 //‘/’o\(ﬁ:u
C206) 442-0473 s
Strs:

At this time [ do not want to file a complaint. However,
there are some guestions [ would like answered.

Under Title 45 Rules and Regulations for P.L. 94-142:

1). Section 121a.573 discusses the destruction of records. [ need
a clarification. Does this mean that the parents must just be
tnformed about the destruction or must the agency have thelr
permissicon to destroy records such as L.D. ldentification testing.
Can the school routinely destroy records at thelr discretion? (le.
between Elementary School and Jr. High school.)

2). Section 12!a.562 - Jackson County ESD’s Susan McNamara, Talent
Elementary Princlpal Mr. Wm. Mayer, and Oregon State Dept. of Ed’'s
Bob Clark have all stated that the school does not have to glve
the parents copies of the actual tests, only the scores (these are
the parent requested tests for L.D. 1e. Slingerland, ITPA,
Kauffanan-ABC etc.) Am | reading the Law wrong? [ have a copy of
the Rules and Regulations and Section 99 of Title 43 and between
them 1t basically seems to say any record the parent has a right
to see, they have a right a have a copy. RIGHT? OR WRONG?

3). Section 12la.541 - Can a deteraination of Learning Disability
 be dented on the basis that the child ts not 6 months, 1 year or 2
years behind grade level or any spectific amount behind. Or, could
a 130 1Q. working at age level only theoratically be determined
L‘DI?

This has not happened ye:, however, there seems to be some
talk flying around about ending 2nd graders not being bad enough
until they are 1.5 years behind. %

4). One other thing. [s there any place outstide Oregon where the

existing test scores could be sent for analysis with an eye toward
Independent I[dentification? [f there ls how would we contact thea?

Thank you for any answers you can send.




